Alfa alçı α;
Alfa alçı kimyasal yapı ( CaSO4 + 1/2H2O ) olarak beta alçı ile aynıdır. Üretiminden kaynaklanan kristal yapısında farklılık vardır. Alfa alçı üretimi için yüksek basınca dayanıklı otoklav fırınları (autoclave kiln) kullanılır. Otoklav ( autoclave ) yunanca kökenli bir kelimedir ve kendinden kilitli anlamına gelmektedir. Otoklav ların ( autocalve ) endüstride değişik kullanım alanları vardır. Ytong üretiminde ve yiyeceklerin sterilize edilmesinde kullanılmaktadır. Alfa alçı üretimi, otoklav lar içerisine yerleştirilen alçı taşlarının yüksek buhar basıncı altında bekletilerek elde edilir.

Alfa alçı ( α ) nın kalitesini basma mukavemeti ile doğru orantılı olan alçı su oranı belirler, Alçı su oranı ne kadar yüksek ise alçının mukavemeti o kadar artar, inşaat alçısında alçı su oranı 0,70 - 0,74 dolaylarındayken alfa ( alpha plaster ) alçının 0,22 lere kadar düşmektedir. Alçı su oranı 0,72 olan inşaat alçısında basma mukavemet değeri 110 - 140 kg/cm2 iken alçı su oranı 0,22 olan alfa alçıda basma mukavemeti 1100 kg/cm2 gelebilmektedir. Alfa alçı değişik kalitelerde üretilmektedir, piyasada alçı su oranına bağlı olarak 150 - 1100 kg/cm2 mukavemet aralığın da 8-10 farklı kalitede alfa alçı üretimi yapılır.
Alfa alçı tüketim oranları inşaat alçısı ile kıyaslanamayacak kadar düşük oranlardadır. Alfa alçı kullanım alanları; yüksek kalitedeki alfa alçısına dişçi alçısı denir, daha düşük mukavemet değerindeki alfa alçıda seramik kalıbı alçısı olarak piyasada satılır. Ayıca heykel ve dış cephe süslemelerinde de kullanılır.