Doğada bulunan alçı taşının (CaSO4+2H2O) 150-160 °C sıcaklığa ısıtılarak kimyasal yapısında bulunan 2 mol suyun 1.5 molunun buharlaştırarak CaSO4+1/2H2O elde edilmesi işlemine kalsinasyon denir. Kalsinasyon esnasında alçı %15 civarında kütle kaybına uğrar, yani fırına 1000 kg alçı beslendiğinde yaklaşık 850 kg kalsine olmuş alçı elde edilir, 150 kg su buharı bacadan dışarı atılır. Doğada kararlı yapıda bulunan alçı taşı, kalsinasyondan sonra kararsız bir yapıya dönüşür. Su ile karıştırıldığında taşlaşarak tekrar doğadaki kararlı yapısına dönüşür.
CaSO4 + 2H2O CaSO4 + ½H2O + 3/2H2O Dehidrasyon (Kalsinasyon)
CaSO4 + 2H2O + 3/2H2O CaSO4 + 2H2O Rehidrasyon
Alçı ortamdaki fazla nemi alabilme ve ortam kuruduğu zaman bünyesindeki nemi verebilme özelliği ile nefes alan bir yapı malzemesidir. Yangın esnasında ısıyı emerek (kalsinasyon) bünyesindeki suyu bıraktığı için yangına karşıda dayanıklıdır. Alçı diğer yapı malzemelerine kıyasla ısı ve ses yalıtımında da vaz geçilmezdir.
Üretim ve kullanım yerlerine göre alçı iki sınıfa ayrılır, β-beta alçı ve α-alfa alçı, alfa ve beta alçı kimyasal yapı olarak (CaSO4 + ½H2O) aynıdır. Aralarındaki farklılık kristal yapılarında ortaya çıkar. Bu farklılığı ortaya çıkaran neden kalsinasyon yöntemidir. Bu iki alçı arasındaki farkı alçı/su karışım oranına ve uygulama sonrası mukavemet değerlerine bakarak anlayabiliriz.
ALÇI FABRİKASI KAPASİTELERİ
Döner Fırınlı Üretim Tesisleri | Tip | Kapasite / Ton/h | Kapasite / Ton/gün |
GRK16 | 4.20 | 100 | |
GRK18 | 6.25 | 150 | |
GRK20 | 7.5 | 180 | |
GRK22 | 10.4 | 250 | |
GRK22 | 10.4 | 250 | |
GRK24 | 16.6 | 400 | |
GRK26 | 20 | 480 | |
GRK28 | 25 | 600 | |
GRK30 | 33 | 800 |
Dik Fırınlı Üretim Tesisi | Tip | Kapasite / Ton/h | Kapasite / Ton/gün |
GVK22 | 6 | 150 | |
GVK30 | 10 | 240 | |
GVK35 | 16.5 | 400 | |
GVK38 | 21 | 500 |